Gezondheidszorg

Er is een overheidskliniek in Munyama en er zijn een aantal medische hulpposten in de omliggende dorpen. Desondanks hebben vele mensen beperkt toegang tot gezondheidszorg vanwege het meer dat hen isoleert en de afstand die zij hiervoor moeten afleggen. In de kliniek werken 2 verpleegkundige en een aantal gezondheidsmedewerkers die meer op preventie gericht zijn en de nodige educatie geven in de gemeenschap. Zij vallen onder het Siavonga districtsziekenhuis. Er zijn speciale dagen voor prenatale zorg en vaccinaties. Vrouwen kunnen er bevallen, mits er geen hoog risico op complicaties is. Veel vrouwen echter bevielen (en bevallen nog steeds) thuis, zonder begeleiding van een getrainde verloskundige. Sinds vorig jaar zien we het aantal bevallingen in de kliniek toenemen. Er zijn plannen om het ‘wachthuis voor zwangere vrouwen’ te renoveren zodat vrouwen uit verder weg gelegen dorpen hier hun bevalling kunnen afwachten. We hopen dus dat nog meer vrouwen in de kliniek komen bevallen.

Vaak gaan mensen naar een toverdokter voor hun gezondheidsproblemen, omdat zij geloven dat er een bovennatuurlijke oorzaak (hekserij) is voor hun ziekte. Wij geloven dat God hen wil laten zien hoeveel hij om een ieder geeft door het tegemoetkomen aan hun behoefte op gebied van gezondheidszorg. We werken samen met het Districtsziekenhuis in Siavonga en de lokale overheidskliniek in Munyama in het uitreiken naar de mensen op het gebied van gezondheidszorg. Lisette heeft een tijd als vrijwilligster in het ziekenhuis gewerkt en blijft dat doen voor een aantal dagen per maand. De overige dagen helpt ze in de lokale overheidskliniek en helpt ze mee met de maandelijks outreaches voor MCH (moeder en kind zorg) die vanuit het ziekenhuis georganiseerd worden.

Wanneer financiën en middelen aanwezig zijn, zouden we graag regelmatig op pad gaan voor ‘mobile clinics’ om de zorg dichter bij de mensen in de afgelegen gebieden te brengen en hen te onderwijzen over basisgezondheidszorg.

Foto: Lisette aan het werk in de lokale kliniek in Munyama

Foto: Mobile clinic (het geven van medische zorg in afgelegen gebieden)

Foto: Zwangerschapscontroles tijdens een ziekenhuis outreach (met de ziekenhuisboot worden afgelegen gebieden bezocht)

Uitnodiging: hoe u betrokken kunt raken

  • Gediplomeerd(e) personeel of personen die opgeleid zijn in dit gebied kunnen komen en vrijwilliger worden op korte- of lange termijn basis, samenwerken met de lokale kliniek en medische hulpposten om zo de lokale gemeenschap te dienen.
  • Op het moment bevinden we ons nog in de pioniersfase en kunnen we nog onvoldoende activiteiten bieden voor mensen die puur medisch werk willen doen in de kliniek in Munyama. Wel kunnen we een combinatie aanbieden met andere bedieningen waarin we betrokken zijn.
  • Er zijn veel mensen in de vallei die oogproblemen hebben en slecht zien door o.a. cataract of die simpelweg een bril nodig hebben. Graag zien we deze mensen geholpen worden. Bent u in staat hierin te helpen dan horen we het graag.
web design in zwolle