Educatie en analfabetisme

Er is een basisschool in Munyama tot groep 9 wat tot 15/16 jaar is. De Gwembe vallei staat op dit moment bekend om zijn hoge aantal analfabeten. Vele ouders hebben zelf geen onderwijs gehad en dat bepaalt de waarde die zij toekennen aan educatie. In hun ogen wordt elke jongen visser en meisjes trouwen op jonge leeftijd en krijgen vaak veel kinderen. Zij helpen hun kinderen niet of nauwelijks met hun huiswerk en velen sporen hun kinderen onvoldoende aan om naar school te gaan. Veel kinderen gaan niet naar school, of slechts voor een paar maanden per jaar omdat ze de rest van het jaar hun ouders helpen op het veld of om zorg te dragen voor het vee. Veel kinderen verlaten school ook voortijdig. Als de situatie zo door gaat zal dit veel noodzakelijke ontwikkeling in de weg staan. Wij zijn vastbesloten om dit aan te pakken in samenwerking met de lokale school. We werken hierin samen met de lokale school.

Computerlessen
Daniel geeft computerles aan groep 7 en 8 op de lokale school. Computer lessen zijn belangrijk omdat het een verplicht examenvak is. Hij begon met slechts 2 desktops en 4 laptops van de leraren. In 2018 hebben we 3 laptops gekregen voor de computerklas. Nu kunnen alle leerlingen zelf oefenen met hun computervaardigheden. Het is zo’n eye opener voor de leerlingen om te kunnen geloven en ervaren dat ook zíj een computer kunnen bedienen. Bovendien, het aantal leerlingen dat slaagt voor het examen is gestegen.

Foto: Daniel geeft computerles

EHBO lessen

Lisette is gevraagd om EHBO lessen te geven op de lokale school. Dit was een verzoek van de onderdirecteur n.a.v. een gebroken neus van een van de leerlingen waar te laat aandacht aan besteed was en wat geleid had tot onherstelbaar letsel. De leerlingen zijn erg enthousiast en willen graag hun eigen EHBO groep starten.

Daniel helpt ook op de ‘community school’ in Hannabuchi. Deze school heeft meer dan 50 kinderen. De school is begonnen als initiatief van de gemeenschap om de jonge kinderen te helpen zodat ze niet het hele eind naar de school in Munyama hoeven te lopen. Er is momenteel 1 leraar, die een vergoeding krijgt van de lokale bevolking. De school heeft veel noden, zoals de aanschaf van een waterpomp, oefenschriftjes, potloden en schoolkrijt. Daniel geeft les in verschillende vakken en heeft ook de gelegenheid om bijbelverhalen met de kinderen te delen.

Uitnodiging: U kunt helpen om een verschil te maken in dit gebied

  • Aan individuen; kerken, jeugd groepen en evangelisatie teams, jullie kunnen komen en helpen met huiswerkklassen en kinderen te helpen met hun studie.
  • Gekwalificeerde en gepassioneerde docenten kunnen komen en hun vaardigheden inzetten om samen te werken met de lokale school.
  • Doneer voor de noden op de scholen.
web design in zwolle